Sunday, October 26, 2008

Crisis Identity??

huh, jangan terkejut lak dengan title kat atas, and jgn buat andaian melulu......sebenarnye ade citer disebalik tajuk tu...hanye orang2 yang dekat ngan aku kat aussie ni je yg tahu....tap takpele aku nak citer gak kat orang2 lain...

Dalam idup aku, memasak itu memang dah jadi hobby...arghh!! to hell la orang nak kate, mcm pompuan ke ape, malas nak ambik pot, sebab masak sekarang ni orang laki lebih "care" (Baem, 2008) huhu.......aku ni nak kate pandai giler masak tak la, tap ramai gak yg kate "cara" la kalau aku masak. Mengikut sejarah, (ceh wah) aku ni memang dari kecik suke teman mak aku g beli ikan, suke tolong mak aku giling lade, kupas bawang, potong itu dan ini, mcm2 le aku nak buat...keje2 kampung pun aku dah penah buat mcm semai anak padi, tanam, banting, sabit, toreh getah, jolok buat kelape sawit.....huhu...memang orang kg la aku ni...

Tap kan sepanjang idup membujang, bnyk kali gak la aku masak tak menjadi, tap boleh la tahan lag rasenye tekak aku nak telan...tap tige bulan aku kat aussie, i did 3 big mistakeS bile masak.....sampai kan tekak aku pun tak lalu nak telan kauuuu...mule2 sekali, yg paling tinggi tahap disaster dia, aku masak lemak cili api. Ntah ape yg aku pikir, aku ganti santan dgn sweet milk...ape lag....ya Allah meroyan nye rase dia.....mcm nak muntah aku....bayangkan la....masak lemak cili api, tap rase dia mcm makan ais krim......mcm nak haram rase dia...dah la aku teringin nak makan ikan. Aku beli la ikan kembung kat Auburn, last2 cmtu rase dia, aku terpakse buang and ambik ikan je...itu pun aku lupe nak makan ikan tu sebab aku letak dalam peti ais....last2 basi (Tuhan maafkanla aku, kerane membazir). Itu makanan yg paling dahsyat yg penah aku masak.....aku bagi makan itik pun, itik mati lemas tau....yang kedua tahap disaster dia, semalam, aku ke Sydney market dengan Dr Sabarul amar di raja, dengan jik si bujang lapok sementare tu, konon gatal nak beli kepala ikan, nak masak kari kepala ikan sebab asyik teringat kari kat stadium kl and kat kg atap...kami pun beli la.....

Siap jemput alia ngan baem tu nak makan, nasib baik takde si Najmi and Hanafi, (huhu), aku pun mule la masak, gune la rempah ape yg ade. Bukan nak ceriter la, tap memang nak la, kari ngan masak lemak memang dah biase aku masak, sebab senang nak masak, tap entah ape malapetake menimpa, kari yg aku masak, telah hilang identiti nye..sebab tak tahu nk ckp itu kari ke karipap...memang tak best la rase nye.... bab kate baem, mcm kari tap mcm asam pedas, Dr Sabarul (Sabarul, 2008) pun setelah membuat experiment dia berpendapat, kari tersebut telah hilang IDENTITYnye.....sebab dia mengalami CRISIS IDENTITY yang maha dahsyat.....ape tak nye.....nak kate kari tak rase lemak dia, tak ngam dengan susu cair yg digune, nak kate asam pedas, alamak, dah letak kari bnyk n susu...adoiiiiiiiii.......puake nye rase........nasib baik ade lauk lain yang boleh dikunyah2 (najmi, 2008). Tp si Jik tu kate ok je (GQ, 2008) aku pelik sebab nye i tasted it s...k...mungkin si jik tu, nak cover line kot (huhuhuhu).

Ikan salmon penyelamat la hari tu sebb walaupun goreng aje, tap sedap......makan la kami berlime...takut beb nak setuh kari puake tu.....ngeri nye rase dia...

Kesimpulannye, jgn pandang rendah pada kari.....masak lain, kalau silap boleh ratify balik, tap kalau kari n masak lemak, memang puake tebing biru la jawabnye....tap kesian gak kat alia and baem, hari tu dahla aku masak nasi goreng tawar......kene lag sekali, nasib baik sebelum ni masak utk bdk undergrad takls sepuake ini......goshhh..my style, if i do something 4 my friend, i will do the best that i could, esp bab makan, bukan nak dapat pujian tap nak bag orang makan beb, biarla ade CARA (Baem, 2008)......

3 comments:

Miss Singleton said...

hahaha... cooking disaster... semua org penah kena... tak kira laki ke pompuan... tapi memang u tgh meroyan lah kalau guna susa manis buat gulai... apa2 yg guna santan, guna fresh milk... sekian tips dari Nigella hari ni :p

nasa said...

kak mega, disaster tau makanan tu, nak2 yg masuk susu manis tu, yakie, yakie tau rase dia.....teringat lak kat bank dulu buat potluck, ade satu kali, sotong kering i keras lupe nak rebus, tap tu kire sambal dia bleh di makan lag, ni memang tahap cipan

Pijat-Pijat said...

Salam.

Jalan2 di blog Ajak, bumped into this blog.

SO cute la all the stories ... especially tis one ...

I wonder this is how PhD candidate write a blog entry ... siap ada citation lai .. hehehe ...

Anyway, good luck with your PhD ...

Wassalam
Your senior UIA-KUSZA